Halaman

Catatan Popular

Selasa, Februari 05, 2013

AISKRIM PALING MUDAH DAN SEDAP

 Petang2 begini siuk ni makan aiskrim..tapi mau try buat sendiri lah..boring ni c ajiq tidur..ni lah masanya hehe..ari tu p rumah ipar jalan2, husband p mancing sma abg ipar jadi yg bini2 tggal..biras buat aiskrim..sedap sekali sdh keras..skrg cuba buat sendiri lah..senang jak..hehe jom ke dapur..

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 2 sudu makan overlate
  • 1 biji telur
  • 400ml susu segar ( aku pakai susu dutchlady perisa strawberry hehe )
CARA BUAT
  1. Campur semua bahan ( kecuali perisa dan warna ) dalam mixer bowl..( pakai mangkuk biasa pun boleh..ari tu birasku pakai periuk hehe sebab yang bagus tu mangkuk ada unsur2 steel lah tuk kekal sejuk)
  2. pastu putarlah atau pukullah atau kacaulah sampai gebu (sampai x melekitlah klu d sentuh )
  3. letaklah perisa dan warna anda suka ( klu pakai susu segar xda rasa)-gaul pakai sudu jak xpyh mesin
  4. klu mau warna warni, asinglah dlm 3 mangkuk lain-lain warna dia..ok kan..pastu 3 warna tu gabung dalam 1 bekas yg comel..hehe
  5. masukkan dalam icebox tggu sampai aiskrim keras ermm dalam 5-6 jam juga tu mau tggu..
  6. Bersabar..jangan di buka balik2 tu isbuk xlah tu pandai keras hahahaah gurauan berkaseh..hihi
  7. last sekali baca doa seblm mkn heheeh nanti...syaiton makan duluan...
peace.....:-) selamat menerai...

KERABU KUCAI MANGGA YANG SGT SIMPLE

Resepi kucai tuk ni hari..hehe mula2 mau masak udang goreng ala jepun, sekali ke pasar xda pula jual udang ermm..nanti di lain masa lah..

BAHAN-BAHAN
  • Mangga muda ( suka hati kamu lah mau byk atau sikit )
  • cili padi ( ikut kemampuan anda ) :-)*
  • 2 biji bwg merah*
  • Udang kering*
  • sedikit belacan*
  • kucai ( potong kecil)
  • garam,gula dan penambah perisa
CARA BUAT
  1. Mangga di cincang halus2
  2. kisar semua bahan yang bertanda *
  3. campur mangga dan kucai ( kacau/ramas)
  4. campur semua bahan kisar bersama mangga dan kucai
  5. letakkan garam, gula dan penambah perisa mengikut kesukaan anda..biarkan sekejap sehingga jadi lembik..
  6. siaappp...boleh mkn sdh...

Ahad, Februari 03, 2013

SAMBAL DURIAN MERAH


         Pertama kali makan durian merah dulu2 rasa loya mau muntah..ermm..mama masak tumis jak bau sedap sdh sekali makan uweekk...mauu muntah...tapi, itu dulu..mula pandai makan pada tahun ni lah 2013 bulan januari heheh alkisahnya begini masuk dapur nampak karung guni penuh apa tu mak dlm karung? durian..wahh..sekali check durian merah ueeekk..tapi tolong juga buka durian tolong mama..mlmnya mama pun masaklah tumis mcm dulu2 wah..berazam belajar makan sbb sgt mengiurkan bau dan warnanya..sdh masak, try..ermmm...uweekkk tahan lah air mata daripada menitis sian dorang mama...heheh x boleh juga makan..tapi dorang mama nasi sdh tukar warna merah nampak sedap jak dorang makan..
        Keesokan paginya, perut pun mcm menyanyi2..bukalah tutup dulang(tudung saji), jeng jeng jeng..hanya ada durian merah smlm dan ikan masin gulama bekas sarapan c bapa..ermm..mau mkn ka atau tdk ya? makan ikan masin jak lah..ambil piring nasi sikit makan lah dengan ikan masin, tapi mata tengok jak tu durian atas meja..hehe hujung2 ambil ikan masin campur durian merah terus masuk mulut pejam mata, kunyah..rasa..ermmm telan..aik..kenapa pula jadi sedap ni??? hairan tiada rasa mau muntah pun..aik..bikin hairan..panggil mama..maakkk...knp aku makan sdh durian ni? nah..sedapkan?? bilang si mama..sedap pula yg ini..rupanya mama masak balik tambah garam dan secukup rasa...tambah lagi dgn ikan masin memang sodap..akhirnya aku percaya memang sedap...wah..masalahnya sekarang, durian ni susah di cari..aduhai...apa pun sdh pandai makan yeah yeah...mari kita kedapur masak..joomm...

BAHAN-BAHAN
  • Durian Merah ( ambil isi buang biji )
  • Udang kering (tumbuk )
  • Bawang Merah/putih ( tumbuk )
  • cili padi ( tumbuk ) ini ikut kemampuan anda lah hehe
  • Garam
  • Penambah Perisa
 CARA BUAT
  1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak masak..
  2. masukkan bawang merah dan putih kemudian masukkan udang kering dan cili padi.
  3. sehingga naik bau kemudian masukkan durian merah kacau
  4. masak sehingga minyak timbul atau kering2 sikit lah..
  5. masukkanlah rasa mengikut selera anda tapi kasi masin sikit lagi bagus..ada fight sama itu rasa lemak durian merah hehehe...( untuk yg baru mula belajar makan durian merah macam aku heheh )
SELAMAT MENCUBA

LOVE MAMA~~Peace World~~



Jumaat, Februari 01, 2013

UDANG GALAH MASAK SUNGAI


Bahan-bahan
  • Udang Galah
  • Serai
  • Kunyit
  • Air Asam jawa
  • Bawang Merah/Putih (kisar/tumbuk)
  • Garam
  • penambah perisa
Cara Buat
  1. panaskan kuali, masukkan air asam jawa,kunyit,bawang,serai,garam dan penambah perisa
  2. didihkan, masukkan udang galah dan kacau..
  3. biarkan mendidih kacau sampai air asam kering dan udang sudah mengeluarkan minyak..
  4. kalau kering nampak macam udang goreng, tapi bila makan tangan tidak licin oleh minyak..
  5. siap....hehehe 
(Resepi ibu bapaku) heheeh

Boleh try test dan cuba....selamat...