JOM KE DAPUR
Berkongsi resepi-resepi ibu,nenek,rakan taulan dari kenduri kendara...siuk2 cerita dapat ilham masakan baru..hehe kepada semua pembaca, blog ini adalah untuk berkongsi resepi ibu-ibu kita semua..(biasanya resepi ibu sangat unik dan amat dirindukan. Memandangkan sekarang "makanan segera" berada di mana-mana anda berada hehehe...
Catatan Popular
-
Pertama kali makan durian merah dulu2 rasa loya mau muntah..ermm..mama masak tumis jak bau sedap sdh sekali makan uweekk...mauu mu...
-
Assalamualaikum semua...setahun berlalu hehehe lama tak buka blog resepi yg tak seberapa ni....hihi tiba2 teringat nak kongsi resepi kek mil...
-
Resepi kucai tuk ni hari..hehe mula2 mau masak udang goreng ala jepun, sekali ke pasar xda pula jual udang ermm..nanti di lain masa lah.. ...
-
Bahan-bahan Udang Galah Serai Kunyit Air Asam jawa Bawang Merah/Putih (kisar/tumbuk) Garam penambah perisa Cara Buat panaskan k...
-
Resepi pertama saya kongsikan kepada anda semua ialah "Sup Aidilfitri" hehehe....kenapa?? sebab ibuku masak sup ini cuma pada Ha...
-
Petang2 begini siuk ni makan aiskrim..tapi mau try buat sendiri lah..boring ni c ajiq tidur..ni lah masanya hehe..ari tu p rumah ipar jalan...
-
JOM KE DAPUR: kek milo kukus yg sedap dan senang buat...
Selasa, November 04, 2014
kek milo kukus yg sedap dan senang buat...
Assalamualaikum semua...setahun berlalu hehehe lama tak buka blog resepi yg tak seberapa ni....hihi tiba2 teringat nak kongsi resepi kek milo kukus...asalnya kek coklat tapi xda bahan kat rmh ni d tambah pula ada baby kecil 2bln pyh sikit nak ke kedai..husbnd plak keja.....so pakai milo jerlah...blehlah anak makan abis juga...
Hah...cantik tak??...hihi okey bleh tgk resepi..
Bahan A
125 g gula pasir
310 g milo
125 ml susu pekat
250 ml minyak masak
250 ml susu cair ( sy pakai air panas jer )
Bahan B
155 g tepung gandum
1sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
( ayak ketiga2 bahan ni )
Bahan c
3 biji telur ayam A ( blend )
Cara buat
Masukkan bahan A ke dlm periuk panaskan kacau sebati..
then masukkan bahan B dan C kacau lagi sehingga sebati..matikan api..masukkan dlm loyang yg di sapu majerin..then bolehlah di kukus selama 1jam..
*pastikan air kukusan sdh mendidih baru masukkan adunan kek td..jgn lupa lapis tutup kukusan dgn kain supaya air wap x jatuh atas kek...
Bahan Toping
200 g milo
2 sudu makan susu pekat
2 sdu mkn minyak msk
2 sdu besar air
Panaskan semua bahan dlm periuk menggunakan kaedah double boiler....tuang atas kek yg sdh siap...bleh hias ikut cita rasa masing2...
Selamat mencuba....:-)♡♥
Hah...cantik tak??...hihi okey bleh tgk resepi..
Bahan A
125 g gula pasir
310 g milo
125 ml susu pekat
250 ml minyak masak
250 ml susu cair ( sy pakai air panas jer )
Bahan B
155 g tepung gandum
1sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
( ayak ketiga2 bahan ni )
Bahan c
3 biji telur ayam A ( blend )
Cara buat
Masukkan bahan A ke dlm periuk panaskan kacau sebati..
then masukkan bahan B dan C kacau lagi sehingga sebati..matikan api..masukkan dlm loyang yg di sapu majerin..then bolehlah di kukus selama 1jam..
*pastikan air kukusan sdh mendidih baru masukkan adunan kek td..jgn lupa lapis tutup kukusan dgn kain supaya air wap x jatuh atas kek...
Bahan Toping
200 g milo
2 sudu makan susu pekat
2 sdu mkn minyak msk
2 sdu besar air
Panaskan semua bahan dlm periuk menggunakan kaedah double boiler....tuang atas kek yg sdh siap...bleh hias ikut cita rasa masing2...
Selamat mencuba....:-)♡♥
Selasa, Februari 05, 2013
AISKRIM PALING MUDAH DAN SEDAP
Petang2 begini siuk ni makan aiskrim..tapi mau try buat sendiri lah..boring ni c ajiq tidur..ni lah masanya hehe..ari tu p rumah ipar jalan2, husband p mancing sma abg ipar jadi yg bini2 tggal..biras buat aiskrim..sedap sekali sdh keras..skrg cuba buat sendiri lah..senang jak..hehe jom ke dapur..
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
- 1/2 tin susu pekat manis
- 2 sudu makan overlate
- 1 biji telur
- 400ml susu segar ( aku pakai susu dutchlady perisa strawberry hehe )
- Campur semua bahan ( kecuali perisa dan warna ) dalam mixer bowl..( pakai mangkuk biasa pun boleh..ari tu birasku pakai periuk hehe sebab yang bagus tu mangkuk ada unsur2 steel lah tuk kekal sejuk)
- pastu putarlah atau pukullah atau kacaulah sampai gebu (sampai x melekitlah klu d sentuh )
- letaklah perisa dan warna anda suka ( klu pakai susu segar xda rasa)-gaul pakai sudu jak xpyh mesin
- klu mau warna warni, asinglah dlm 3 mangkuk lain-lain warna dia..ok kan..pastu 3 warna tu gabung dalam 1 bekas yg comel..hehe
- masukkan dalam icebox tggu sampai aiskrim keras ermm dalam 5-6 jam juga tu mau tggu..
- Bersabar..jangan di buka balik2 tu isbuk xlah tu pandai keras hahahaah gurauan berkaseh..hihi
- last sekali baca doa seblm mkn heheeh nanti...syaiton makan duluan...
KERABU KUCAI MANGGA YANG SGT SIMPLE
Resepi kucai tuk ni hari..hehe mula2 mau masak udang goreng ala jepun, sekali ke pasar xda pula jual udang ermm..nanti di lain masa lah..
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
- Mangga muda ( suka hati kamu lah mau byk atau sikit )
- cili padi ( ikut kemampuan anda ) :-)*
- 2 biji bwg merah*
- Udang kering*
- sedikit belacan*
- kucai ( potong kecil)
- garam,gula dan penambah perisa
- Mangga di cincang halus2
- kisar semua bahan yang bertanda *
- campur mangga dan kucai ( kacau/ramas)
- campur semua bahan kisar bersama mangga dan kucai
- letakkan garam, gula dan penambah perisa mengikut kesukaan anda..biarkan sekejap sehingga jadi lembik..
- siaappp...boleh mkn sdh...
Ahad, Februari 03, 2013
SAMBAL DURIAN MERAH

Pertama kali makan durian merah dulu2 rasa loya mau muntah..ermm..mama masak tumis jak bau sedap sdh sekali makan uweekk...mauu muntah...tapi, itu dulu..mula pandai makan pada tahun ni lah 2013 bulan januari heheh alkisahnya begini masuk dapur nampak karung guni penuh apa tu mak dlm karung? durian..wahh..sekali check durian merah ueeekk..tapi tolong juga buka durian tolong mama..mlmnya mama pun masaklah tumis mcm dulu2 wah..berazam belajar makan sbb sgt mengiurkan bau dan warnanya..sdh masak, try..ermmm...uweekkk tahan lah air mata daripada menitis sian dorang mama...heheh x boleh juga makan..tapi dorang mama nasi sdh tukar warna merah nampak sedap jak dorang makan..
Keesokan paginya, perut pun mcm menyanyi2..bukalah tutup dulang(tudung saji), jeng jeng jeng..hanya ada durian merah smlm dan ikan masin gulama bekas sarapan c bapa..ermm..mau mkn ka atau tdk ya? makan ikan masin jak lah..ambil piring nasi sikit makan lah dengan ikan masin, tapi mata tengok jak tu durian atas meja..hehe hujung2 ambil ikan masin campur durian merah terus masuk mulut pejam mata, kunyah..rasa..ermmm telan..aik..kenapa pula jadi sedap ni??? hairan tiada rasa mau muntah pun..aik..bikin hairan..panggil mama..maakkk...knp aku makan sdh durian ni? nah..sedapkan?? bilang si mama..sedap pula yg ini..rupanya mama masak balik tambah garam dan secukup rasa...tambah lagi dgn ikan masin memang sodap..akhirnya aku percaya memang sedap...wah..masalahnya sekarang, durian ni susah di cari..aduhai...apa pun sdh pandai makan yeah yeah...mari kita kedapur masak..joomm...
BAHAN-BAHAN
- Durian Merah ( ambil isi buang biji )
- Udang kering (tumbuk )
- Bawang Merah/putih ( tumbuk )
- cili padi ( tumbuk ) ini ikut kemampuan anda lah hehe
- Garam
- Penambah Perisa
- Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak masak..
- masukkan bawang merah dan putih kemudian masukkan udang kering dan cili padi.
- sehingga naik bau kemudian masukkan durian merah kacau
- masak sehingga minyak timbul atau kering2 sikit lah..
- masukkanlah rasa mengikut selera anda tapi kasi masin sikit lagi bagus..ada fight sama itu rasa lemak durian merah hehehe...( untuk yg baru mula belajar makan durian merah macam aku heheh )
LOVE MAMA~~Peace World~~
Jumaat, Februari 01, 2013
UDANG GALAH MASAK SUNGAI
Bahan-bahan
- Udang Galah
- Serai
- Kunyit
- Air Asam jawa
- Bawang Merah/Putih (kisar/tumbuk)
- Garam
- penambah perisa
- panaskan kuali, masukkan air asam jawa,kunyit,bawang,serai,garam dan penambah perisa
- didihkan, masukkan udang galah dan kacau..
- biarkan mendidih kacau sampai air asam kering dan udang sudah mengeluarkan minyak..
- kalau kering nampak macam udang goreng, tapi bila makan tangan tidak licin oleh minyak..
- siap....hehehe
Boleh try test dan cuba....selamat...
Khamis, Januari 24, 2013
SUP AIDILFITRI
Resepi pertama saya kongsikan kepada anda semua ialah "Sup Aidilfitri" hehehe....kenapa?? sebab ibuku masak sup ini cuma pada Hari Raya Aidilfitri sahaja. Kalau bukan raya macam x sedap tau...hehehe tidak boleh lupa bah(urg sabah) kalau makan sup selepas sembahyang(biasanya sibuk belum mandi hehehe) selepas salam salaman makan sup(rasa)..biasanya senyap kurang cakap kusyuk makan tidak dengar suara tamu "Assalamualaikum" di luar..hehehe(sandi)..tiada komen makan sampai Licchinnn...senang hati si Ibuku(panggil mama).. penat sudah jari gia taip nie..marilah kita sama-sama cuba...hehehe
SUP AIDILFITRI
Bahan-bahan sup:
- Ayam( boleh juga daging atau tulang "gearbox") hehe ayam bulat jak..
- Bawang Merah,putih( titik jak ) supaya tidak sesak bah itu kuah sup mau di "slllrrppp" hehe
- Serai, Halia( titik juga) titik juga kenapa?? supaya tidak sesak kan hehe
- Kayu manis, Bunga Lawang, Buah pelaga, sama sup bunjut( rempah sup lah semua bah)tapi klu saya tidak kasi masuk itu cengkih(tidak suka rasanya)heheh
- Lada Putih atau hitam( suka tie kamurang) lada korok pun bulih..hehehe
- Garam( biasanya tambah Ajinomoto) terpromote lah pula..hehe
- Air Asam jawa atau cuka
- kicap manis ( kalau pakai asam tidak perlu kicap nanti telampau hitam kuahnya kalau pakai cuka barulah pakai kicap sket...hehe)
- Daun saderi( daun sup )
- Bawang Goreng
- Gula si....ki...tttttt ( si mama tggi gula tidak bulih sdh telampau gula tu hehehe)
- Kacang Tanah ( blend sampai hancur)
- Taugeh atau Timun ( suka Taugeh )
- Masukkan itu ayam atau daging kamu tu dalam periuk(belanga) tambah air, kemudian masak sampai mendidih(bilang nenekku senad) heheh
- kasi masuk semua tu rempah ratus sama bawang,halia, serai( semualah ai..)marah lagi hehehe...
- lada putih, air asam biar lagi sampai timbul2 minyak tu ayam...
- Masukkan garam dan penambah perisa(aji) kasi biar lagi mendidih
- masukkan itu kacang tanah yg sdh di blend halus hingga mengeluarkan Aroma yang menyelerakan hehehehe(kasi mendidih berabis tutup periuk biar cepat empuk)
- Biarkan mendidih sampai ayam empuk atau timbul..
- kalau sudah masak keluarkan ayam kemudian carik-carikkan isi dia....ermm..
- sementara tu rebuslah mee anda hehe masukan dalam mangkuk mengikut kemampuan anda hehehe letakkan bawang goreng,daun saderi,isi ayam dicarik dan taugeh barulah masukkan kuah sup tadi mengikut kemampuan anda jua hehehe...
- Makan bersama lada blend dan air limau kasturi...siapp...Alhamdulillah...
- (jangan lupa baca doa sebelum makan, nanti syaiton makan duluan yang anda pula tidak kenyang2 hehehe)
- Tammat...
LOVE Mama ..peace world...
Langgan:
Catatan (Atom)